ΕΛΛΕΙΨΗ α1 ΑΝΤΙΘΡΥΨΙΝΗΣ

336

ΕΛΛΕΙΨΗ α1 ΑΝΤΙΘΡΥΨΙΝΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

α1-ΑΤ=γλυκοπρωτείνη η οποία συντίθεται κατ΄εξοχήν στο ήπαρ.
Στην κλασική μορφή του συνδρόμου εκκρίνεται μία μεταλλαγμένη πρωτείνη στη θέση της→Ζ (γονότυπος PiZZ),η οποία δεν είναι δυνατό να απεκκριθεί από το ηπατοκύτταρο→συσσώρευση στο ενδοθηλιακό δίκτυο (ΕΔ) και σχηματισμός μεγάλων ισομερών

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ:

Το γονίδιο της κλασικής PiZZ μορφής της έλλειψης α1-ΑΤ εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 14q και η μετάλλαξη που ενοχοποιείται είναι η αντικατάσταση της λυσίνης από γλουταμικό οξύ.
Αντιπροσωπεύει την πιο συχνή γενετική ηπατοπάθεια στα παιδιά!
Οι πληθυσμοί με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι αυτοί των Σκανδιναβικών χωρών.

ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ:
-PiZZ
-PiMM:φυσιολογικά στελέχη ‘wild type΄
-PiMZ:ασυμπτωματικοί και υγιείς σε γενικές γραμμές
-PiSS:χωρίς ηπατική νόσο
-PISZ:ηπατική νόσος λιγότερο συχνά σε σχέση με τους PiZZ

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ:

Aναδίπλωση της μεταλλαγμένης πρωτείνης Ζ σε μη αναγνωρίσιμες από τους ενδοκυττάριους μηχανισμούς στερεοχημικές δομές→αναστολή εξωκύτωσης και αποδόμησης στα ενδοκυττάρια πρωτεολυτικά συστήματα→κατακράτησή της εντός του ΕΔ του ηπατοκυττάρου→↑ ενδοκυττάριου stress,μιτοχονδριακή απορρύθμιση και βλάβη,ενεργοποίηση αποπτωτικών και λυτικών μηχανισμών→κυτταρικός θάνατος.

ΒΙΟΨΙΑ:

Λοβιδιακή φλεγμονή,ηπατοκυτταρική νέκρωση,ίνωση,στεάτωση και PAS(+) και διαστάση-ανθεκτικά κοκκία σε μερικά αλλά όχι σε όλα τα ηπατοκύτταρα γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη Δ.Δ με την αλκοολική ηπατοπάθεια.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ:

PiZZ κλασσική μορφή,
-Νεογνική ηλικία.Ενδοηπατική χολόσταση με ίκτερο, τυμπανισμός, κνησμός, υποθρεψία, ηπατοσπληνομεγαλία.Τα εργαστηριακά ευρήματα περιλαμβάνουν τρανσαμινασαιμία, υπερχολερυθριναιμιία, υπολευκωματιναιμία,πηκτικές διαταραχές.
Το 80% των ασθενών με νεογνική χολοστατική ηπατίτιδα είναι υγιείς και χωρίς σημεία χρόνιας νόσου έως και τα 18 τους έτη παρά τη σοβαρότητα της νόσου,γεγονός που υποδηλώνει μία περίοδο ανοχής.
-Βρεφική και παιδική ηλικία. Καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης ,πτωχή θρέψη, ήπια τρανσαμινασαιμία και ασυμπτωματική ηπατοσπληνομεγαλία. Συμπτώματα έκδηλης ηπατικής νόσου είναι σπάνια.
-Ενήλικες.Ευρήματα χρόνιας ηπατίτιδας ± κίρρωση
Όσον αφορά την πνευμονική συμμετοχή της νόσου οι ενήλικες θα αναπτύξουν εμφύσημα ή άσθμα σε κάποια φάση της ζωής τους.

Τα παιδιά σε φαίνεται να αναπτύσσουν κλινικώς αντιληπτό εμφύσημα,αν και η συχνότητα του άσθματος μοιάζει να είναι αυξημένη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

Απαιτεί αυξημένη κλινική υποψία.Έτσι ελέγχονται περιπτώσεις νεογνών με χολοστατικό ίκτερο,παιδιών με υπανάπυτξη/υποθρεψία,ενηλίκων μη καπνιστών < 50 ετών με εμφύσημα ή σοβαρό άσθμα.
-Ταυτοποίηση κυκλοφορούσας πρωτείνης στην περιφέρεια με ηλεκτροφόρηση.Δεν επαρκεί η απλή ποσοτική μέτρηση καθώς η α1-ΑΤ είναι πρωτείνη οξείας φάσης ή απλά να αντανακλά το φυσιολογικό εύρος τιμών του PiMM φαινότυπου.
-Προσδιορισμός μεταλλάξεων της α1-ΑΤ με PCR
-Βιοψία ήπατος δεν κρίνεται αναγκαία για τη διάγνωση της νόσου
-sceening δε συστήνεται
Η νόσος πρέπει να υπεισέρχεται σε κάθε ηλικία στη Δ.Δ τρανσαμινασαιμίας, ηπατομεγαλίας, χρόνιας ηπατοπάθειας, κίρρωσης καθώς και ΗΚΚ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.Υποστηρικτικά μέτρα αντιμετώπισης επιπλοκών της χρόνιας ηπατικής νόσου.Μεταμόσχευση ήπατος επί ανάπτυξης απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.


Ομάδα gastrodiagnosis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Εγγραφή στο Newsletter μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία Ιατρικά Νέα.

You have Successfully Subscribed!

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων