Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

0 583

Μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους και πειραματόζωα επιβεβαιώνουν, ότι η Μαστίχα Χίου, συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη δημιουργίας ελκών, χάρη στη δράση της ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, ότι το μικρόβιο αυτό αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τη δημιουργία πεπτικών ελκών, κύρια στην περιοχή του δωδεκαδακτύλου. Η Μαστίχα χάρη στην αντιμικροβιακή της δράση, μπορεί να εξαλείψει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού από το στομάχι ανθρώπων, που υποφέρουν από λοίμωξη που προκαλεί το μικρόβιο αυτό (11,13).
Μελέτες(12) έχουν δείξει, ότι η Μαστίχα προσφέρει ανακούφιση από την οπισθοστερνική καυσαλγία σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παρέχει συμπτωματική ανακούφιση από τον πόνο στην περιοχή του στομάχου αλλά και σε ασθενείς με επιγαστραλγία.

Στην πρώτη κλινική μελέτη(1, 2), που δημοσιεύθηκε το 1984 συμμετείχαν 38 εθελοντές με συμπτώματα, αλλά και με ενδοσκοπική επιβεβαίωση έλκους του δωδεκαδακτύλου. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με Μαστίχα Χίου διάρκειας δύο εβδομάδων, όλοι οι εθελοντές εξετάστηκαν ενδοσκοπικά, προκειμένου να διαπιστωθεί η εξέλιξη του έλκους. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι υπήρξε ανακούφιση από τα συμπτώματα στο 80% των περιπτώσεων, ενώ η ενδοσκοπική εξέταση επιβεβαίωσε, ότι το έλκος δωδεκαδακτύλου στο 70% των περιπτώσεων είχε θεραπευτεί.

Η ίδια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε(3) το 1986 τα αποτελέσματα μιας νέας κλινικής μελέτης σε ασθενείς, που υπέφεραν από γαστρικά έλκη, καλοήθους μορφής. Για το σκοπό αυτό, σε έξι ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε, με γαστροσκόπηση, γαστρικό έλκος χορηγήθηκε Μαστίχα Χίου σε δόση 2 γραμμαρίων την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν, ότι η χορήγηση Μαστίχας επέφερε πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα και στους έξι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ η θεραπεία επιβεβαιώθηκε και ενδοσκοπικά σε πέντε απ’ αυτούς.

Την ίδια χρονιά (1986) μελέτη(4) σε πειραματόζωα (ποντίκια) μας έδειξε, ότι η χορήγηση της Μαστίχας Χίου προκάλεσε σημαντική μείωση στην έκταση και την ένταση του σχηματισμένου έλκους στη γαστρική μεμβράνη των πειραματόζωων, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο θεραπείας τού τοπικά σχηματισμένου έλκους.

Το έτος 1998, μελέτη(5) που δημοσιεύθηκε στο διάσημο περιοδικό New England Journal of Medicine, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Nottingham στην Αγγλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μαστίχα της Χίου έχει ξεκάθαρα αποδεδειγμένη δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Μάλιστα ο τίτλος της δημοσίευσης ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικός: «Mastic Gum Kills Helicobacter pylori». Η μελέτη παρουσιάζει αποτελέσματα που συνιστούν ότι ακόμη και 1 γραμμάριο Μαστίχας την ημέρα, για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων μπορεί να θεραπεύσει πεπτικά έλκη.

Το 2001 ανακοινώσεις(6, 7)επιβεβαιώνουν τη δραστικότητα της Μαστίχας ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Μαστίχα σε συγκέντρωση 125 μg/ml σκότωσε το ελικοβακτηρίδιο στα 50% από τα δείγματα που εξετάστηκαν, ενώ συγκέντρωση 500 μg/ml εξολόθρευσε το ελικοβακτηρίδιο στο 90% των δειγμάτων.

Αντίστοιχα, το 2002 δημοσιεύθηκε κλινική μελέτη(9) για τη δράση της Μαστίχας ενάντια στη γαστρίτιδα που δημιουργεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα αποτελέσματα τον ελέγχων έδειξαν, ότι η χρήση της Μαστίχας σε 48 εθελοντές, συνέβαλε αποτελεσματικά στον περιορισμό της συγκέντρωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού καθώς και της συνοδού γαστρίτιδας, που οφείλεται σε αυτό, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η Μαστίχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό μέσο για την αναχαίτιση του βακτηριδίου και των συνεπειών του.

Σε άλλη μελέτη(12) σχετικά με την επίδραση της Μαστίχας σε ασθενείς με δυσπεπτικά ενοχλήματα, 54 ασθενείς έλαβαν ένα γραμμάριο Μαστίχας επί τρεις εβδομάδες. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά, 75% των ασθενών, που έλαβαν Μαστίχα είχαν σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων.Βρέθηκε ότι συμπτώματα όπως ο πόνος στο στομάχι, ο οπισθοστερνικός καύσος και οι ερυγές βελτιώθηκαν σημαντικά. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται φανερό, ότι η χρήση της Μαστίχας στη δυσπεψία μπορεί να συμβάλει καίρια στη θεραπεία των δυσπεπτικών ενοχλημάτων τον 21ο αιώνα.

Πρόσφατα, κλινική μελέτη (10) που πραγματοποίησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας έδειξε, ότι η πρόσληψη Μαστίχας Χίου ίσης προς 2.2g/ημέρα (≈40mg/Kg σωματικού βάρους), βελτιώνει την κλινική εικόνα ασθενών με νόσο Crohn ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας. Αποτελέσματα από πρόσφατη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, καταδεικνύουν την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση της Μαστίχας στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου ΙΦΝΕ (δημοσίευση υπό συγγραφή).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας : www.gummastic.gr

Δημοσιευμένες Μελέτες:

1. “A double blind trial of mastic and placebo in treatment of duodenal ulcer”, Μ. Al-Habbal, Ζ. Al-Habbal, F. Huwez, Proceedings of 3th International Conference on Islamic Medicine, Istabul, Turkey, 1984, p. 105.
2. “A double-blind controlled clinical trial of mastic and placebo in the treatment of duodenal ulcer”, Al-Habbal MJ, Al-Habbal Z, Huwez FU, Clin. Exp. Pharmacol. Physiol. (1984), No 11 Vol. 5, p. 541-544.
3. “Mastic in treatment of benign gastric ulcer” Huwez FU, Al-Habbal MJ, Gastroenterol Jpn. (1986), Vol. 3, no.21, p. 273-4.
4. “Evaluation of Mastic, a crude drug obtain from pistacia meniscus for gastric and duodenal anti-ulcer activity”, M. Al-Said, AM. Ageel, N.S. Parmar, M. Tariq, J. Ethnopharmacol. (1986), 15, p.271-281.
5. “Mastic Gum Kills helicobacter Pylori”, F. Huwez, D. Thirwell, A. Cockayne, D. Ala’ Aldeen, The New England Journal of Medicine (1998), Vol. 339, No.26, p. 1946.
6. “Bactericidal activity of Pistacia lentiscus gum mastic against Helicobacter pylori”, S. Bona, L. Bono, L. Daghetta, P. Marone, The American Journal of Gastroenterology (2001), Vol.96, 9, P. S49.
7. “Bactericidal Activity of pistacia lentiscus mastic gum against Helicobacter pylori”, P. Marone, L. Bono, E. Leone, S. Bona, E Carretto , L. Perversi, J. Chemother (2001), Vol.13, 6, P. 611-614.
8. «Αντιβακτηριακή δράση της Μαστίχας έναντι του Helicobacter pylori» Δ. Σγούρας, Α. Μεντής, (2002) Μη- δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος,
9. “Effect of Mastic gum on Helicobacter pylori Gastritis” Im-hwan Roh, Seung-woo Nam, Na Myung, Jung-taek Kim, Ji-hun Shin, South Korea Society of Gasternterology (2003).
10. “Chios Mastic treatment of patients with active Crohn’s disease” Andriana C Kaliora, Maria G stathopoulou, John K Triantafillidis, George VZ Dedoussis, Nikolaos K. Andrikopoulos, World Journal of Gastrenterology 13(5) (2007) 748-753.
11. “Effect of mastic gum Pistacia Lentiscus var. Chia on innate cellular immune effectors, European Journal of Gastroenterology & Hepatology, 21(2009) 143-149.
12. “Is Chios Mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomized double-blind placebo controlled trial” Konstantinos J. Dabos, Ekaterini Sfika, Lisa J Vlata, Despoina Frantzi, Georgios I. Amygdalos, Georgios Giannikopoylos, Journal of Ethnopharmacology 127 (2010) 205-209.
13. “The effect of mastic gum on helicobacter pylori” A randomized pilot study” K.J.Dabos, E. Sfika, L.J.Vlatta, G. Giannikopoylos, Phytomedicine 17 (2010) 296-299.

Αφήστε μια απάντηση