Ο καφές και οι επιδράσεις του στο ήπαρ

0 615
[cq_vc_gradientbox avatartype=»none» resizeavatarimage=»no» avataricon=»fontawesome» icon_fontawesome=»fa fa-heart» icon_openiconic=»vc-oi vc-oi-dial» icon_typicons=»typcn typcn-adjust-brightness» icon_entypo=»entypo-icon entypo-icon-note» icon_linecons=»vc_li vc_li-heart» avatarshape=»circle» titlealign=»left» gradientbackground=»customized» boxshape=»square» startcolor=»#6b200d» endcolor=»#6b200d»]

Ο καφές αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των ανθρώπων.
Η κατανάλωσή του έχει αποδειχτεί πως επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό, καθώς κάποιες από τις ουσίες που περιέχει, όπως είναι η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες, έχουν πολλαπλή φαρμακολογική δράση. Από τις έρευνες που έχουν γίνει, φαίνεται πως ορισμένες από τις  ευεργετικές αυτές δράσεις αφορούν πιο ειδικά το ήπαρ.

[/cq_vc_gradientbox]

 voules

Αν και οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε  πειραματόζωα, αρκετά σύγχρονα δεδομένα και  επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπινους  πληθυσμούς έχουν δείξει ότι πιθανόν η κατανάλωση καφέ:

  1. Μειώνει τα επίπεδα υπεργλυκαιμίας και την πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου ΙΙ.
  2. Ενεργοποιεί το βασικό μεταβολισμό και  προλαμβάνει την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Το τελευταίο  χαρακτηρίζεται από την παρουσία παχυσαρκίας, αυξημένης χοληστερόλης, Σακχαρώδους Διαβήτη και αρτηριακής υπέρτασης. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η πιο συχνή αιτία εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ, που οδηγεί στη πρόκληση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
  3. Εμποδίζει την εξέλιξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος προς σοβαρή ίνωση και κίρρωση. Η νόσος αυτή αποτελεί ίσως το πιο συχνό αίτιο χρόνιας ηπατοπάθειας στις ανεπτυγμένες χώρες. Η θετική  επίδραση της κατανάλωσης καφέ σχετίζεται με τη ενίσχυση της οξείδωσης των λιπαρών οξέων από την καφεΐνη με αποτέλεσμα την αναστολή της λιπώδους διήθησης του ήπατος.
  4. Προστατεύει τον οργανισμό από την εμφάνιση της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας, ενός αυτο-άνοσου νοσήματος που σχετίζεται με φλεγμονή των χοληφόρων αγγείων του ήπατος.
  5. Προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. Πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ  σχετίζεται με μείωση κατά 50% του κινδύνου εμφάνισης  ηπατοκυτταρικού καρκίνου στα άτομα που καταναλώνουν 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ, και κυρίως του πράσινου καφέ, οφείλονται μεταξύ άλλων στο χλωρογενικό οξύ, μια πολυφαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντινεοπλασματική δράση, καθώς εξουδετερώνει πολλές καρκινογόνες ουσίες πριν  βλάψουν το γενετικό υλικό (DNA).

Συμπερασματικά, φαίνεται πως η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πρόκληση βλαβών στο ήπαρ, που μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες.

Η δράση των συστατικών του καφέ στην ηπατική λειτουργία θεωρείται αναμφισβήτητα πολύπλευρη και ιδιαίτερα
ευεργετική.

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει ότι η κατανάλωση του καφέ συσχετίζεται με ομαλοποίηση των λεγόμενων ‘ηπατικών’ ενζύμων (SGOT, SGPT, γ-GT), που αυξάνονται σε καταστάσεις ηπατικής δυσλειτουργίας.

Μέχρι σήμερα πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί και πολλές βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους ο καφές ασκεί τις θαυμαστές αυτές δράσεις σε ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος, το ήπαρ.

http://www.eligast.gr

Αφήστε μια απάντηση