Κίνδυνος αιμορραγίας ανωτέρου – κατωτέρου πεπτικού σε ασθενείς που λαμβάνουν ΜΣΑΦ

146

Η πιο πρόσφατη έκδοση του Clinical Gastroenterology & Hepatology αξιολογεί τον κίνδυνο της αιμορραγίας ανωτέρου – κατωτέρου πεπτικού σε ασθενείς που λαμβάνουν μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), παράγοντες κατά των αιμοπεταλίων ή αντιπηκτικά.

Η θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή χαμηλή δόση ασπιρίνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας πεπτικού.

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο της αιμορραγίας ανωτέρου – κατωτέρου πεπτικού με την χρήση ΜΣΑΦ, αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων ή αντιπηκτικών.

Ο Δρ Ángel Lanas και οι συνεργάτες του από την Ισπανία υπολόγισαν τον σχετικό κίνδυνο (RR) της αιμορραγίας ανωτέρου – κατωτέρου πεπτικού που σχετίζεται με τη χρήση των ΜΣΑΦ, αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων ή αντιπηκτικά.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη με ασθενείς-μάρτυρες χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από ασθενείς που νοσηλεύονταν για αιμορραγία πεπτικού, επιβεβαιωμένη ενδοσκοπικά ή με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Μη νοσηλευόμενοι ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες και σύμφωνα με την ηλικία, το νοσοκομείο και το χρόνο εισαγωγής.

Η χρήση φαρμάκων θεωρήθηκε πρόσφατη, όταν λαμβάνονταν εντός 7 ημερών ή και λιγότερο πριν από νοσηλεία.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η χρήση των αντιπηκτικών, χαμηλή δόση ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων συνδέθηκε με αιμορραγία ανωτέρου – κατωτέρου πεπτικού.

Ο κίνδυνος ήταν 2 φορές υψηλότερος για τα αντιπηκτικά συγκριτικά με τη χαμηλή δόση ασπιρίνης ή και άλλων πλην της ασπιρίνηαντιαιμοπεταλιακών παραγόντων.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η χρήση των ΜΣΑΦ συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας από το γαστρεντερικό ο οποίος ήταν μεγαλύτερος για την αιμορραγία ανωτέρου πεπτικού σε σχέση με την αιμορραγία κατωτέρου πεπτικού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η χρήση των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο αιμορραγίας ανωτέρου πεπτικού αλλά όχι με αιμορραγία κατωτέρου πεπτικού.

Η Δρ Lanas », κατέληξεαντιπηκτικά, η ασπιρίνη χαμηλής δόσης, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας ανωτέρου – κατωτέρου πεπτικού. »

»Η χρήση αντιπηκτικών φαίνεται να είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για γαστρεντερική αιμορραγία

 

Clin Gastroenterol Hepatol 2015: 13(5): 906–912.e2
25 May 2015

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Εγγραφή στο Newsletter μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία Ιατρικά Νέα.

You have Successfully Subscribed!

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων