Mbipesha dhe alkooli shkaktojnë kancer në ezofag

47

Mbipesha dhe alkooli në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit në ezofag, sipas një raporti të ri të madh.

Rritja është aq e rëndësishme se autorët vlerësojnë se nëse të gjithë njerëzit të ishin në peshë normale dhe nuk pi alkool do të kthej mendjen e një në tre raste të sëmundjes.
Ekspozita tërhoqi shkencëtarët nga Instituti Amerikan i Kërkimeve të Kancerit (AICR) dhe Fondi Botëror Cancer Research (WCRF).

Hulumtuesit erdhën në konkluzionet e tyre kombinim i vlerësimit të gjeturave 46 studime shkencore për kancer esophageal, dietën, aktivitetin fizik dhe peshës trupore, e cila përfshinte 15 milion njerëz, 31,000 prej të cilëve kishin qenë të diagnostikuar me kancer esophageal.
Gjetjet e reja janë botuar nëntë vjet pas një raporti të ngjashme të vitit 2007.

Raporti, i titulluar «Ushqimi, ushqyerit, Aktiviteti fizik dhe esophageal Cancer» konkludon se njerëzit mbipeshë dhe i trashë janë në rrezik në rritje të zhvillimit forma më e zakonshme e kancerit esophageal: adenocarcinoma.
Siç vuri në dukje, me çdo rritje prej indeksin e masës trupore (BMI) me 5 njësi, shanset e zhvillimit adenocarcinoma janë rritur me 48%.
Adenocarcinoma llogaritë për më shumë se 60% të kancereve esophageal në vendet e zhvilluara dhe zakonisht zhvillohet në pjesën e poshtme të trupit, deri në pikën ku bashkohet stomaku.

BMI llogaritet kur pjesëtuar peshën aktuale në kilogram nga sheshin e lartësisë në metra. Çmimet nga 25 në 29,9 kg / m2 do të thotë se personi është mbipeshë dhe çmimet nga 30 deri në 34.9 thotë trashje shkallën e parë, shkalla e dytë nga 35 në 39.9 mbipeshë dhe 40 ose më shumë malinje (ose patologjik) trashje.
Raporti gjithashtu tregon se konsumi i alkoolit rrit rrezikun e tumor qelizë squamous të ezofagut (është lloji i dytë kryesor i kancerit esophageal). Kjo rritje është 25% në 10 gram alkool në ditë (ekuivalente me rreth një gotë verë ose një gotë birrë).

Squamous (ose epiteliale) qeliza tumor i ezofagut zhvillohet në qelizat rreshtim trupin dhe përfaqëson të tretën e rasteve të kancerit esophageal në vendet e zhvilluara.
Sipas të dhënave të WCRF, kanceri esophageal është kanceri i tetë më të zakonshme në botë, me 456,000 raste të reja në vit. 75% e rasteve të regjistruara në Azi.
«Këto rezultate të përforcuar mendimin se jetesës luan një rol të fuqishëm në rrezikun e kancerit», tha Dr. Alice Bender, kreu i Programeve ushqyerit në ACIR.

«Obeziteti është i lidhur tani me 11 lloje të kancerit dhe alkoolit për të paktën gjashtë, në mënyrë që bota mund të bëjë shumë për të mbrojtur.»
Por deri tani faktori më i fuqishëm i rrezikut për paraqitjen e kancerit esophageal është pirja e duhanit dhe duke luajtur rol dhe infeksioni me tendosje onkogjenik e papillomavirus njeriut (HPV). Kanceri esophageal është edhe më shumë i zakonshëm në pacientët me refluksi gastroezofageal dhe një gjendje tjetër që quhet ezofag Barret.
Faktorët që nuk janë të përfshira në raportin e ri për shkak se ata nuk ishin të mbuluara nga ajo.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Εγγραφή στο Newsletter μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία Ιατρικά Νέα.

You have Successfully Subscribed!

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων