Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

33

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), στη Βαρκελώνη.

Η μελέτη του Νοσοκομείου της Ναβάρα στην Ισπανία, με επικεφαλής την Δρ Αντελα Ναβάρρο έγινε σε δείγμα σχεδόν 20.000 ατόμων και έδειξε ότι ο καφές μπορεί να είναι μέρος της υγιεινής ζωής.

«Ο καφές είναι από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωσή του μπορεί να σχετίζεται αντίστροφα με τη θνησιμότητα ανεξαρτήτου αιτιολογίας, αλλά αυτό δεν έχει ερευνηθεί σε μεσογειακή χώρα», εξήγησε η ισπανίδα ερευνήτρια.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει τη σχέση του καφέ και του κινδύνου θανάτου σε μεσήλικες από την περιοχή της Μεσογείου. Το δείγμα απαρτίστηκε από πάνω από 22.500 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων, που είχαν λάβει μέρος σε μελέτη που ξεκίνησε το 1999.

Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθησαν δεδεομένα για 19.896 άτομα, κατά μέσο όρο 37,7 ετών όταν εγγράφηκαν στη μελέτη. Στην αρχή είχαν όλοι συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια και είχαν δώσει κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα, ενώ είχαν υποβληθεί και σε μετρήσεις δεικτών υγείας.

Στην συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια και στοιχεία για τους θανάτους συγκεντρώθηκαν από εθνικά αρχεία, τις οικογένειες των συμμετεχόντων και τοπικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν 337 άτομα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 64% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν ποτέ ή σχεδόν ποτέ καφέ. Για κάθε επιπλέον δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 22%.

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης κατά πόσο το φύλο, η ηλικία ή η εφαρμογή των αρχών της μεσογειακής διατροφής επιδρούσαν στη σχέση καφέ-θνησιμότητας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και ηλικίας. Στα άτομα που ήταν τουλάχιστον 45 ετών, η κατανάλωση δύο επιπλέον φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωνε κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου, πράγμα που δεν ίσχυε για τα νεότερα άτομα.

«Συνεπώς, τα ευρήματά μας τεκμηριώνουν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής των υγιών ατόμων», κατέληξε η Δρ Ναβάρρο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.