Συνδυασμός daclatascir και sofosbuvir για τη θεραπεία ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C (ΧΗC)

Η θεραπεία της ηπατίτιδας C με από του στόματος αντιϊκά χωρίς τη χρήση ιντερφερόνης φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελέσει πραγματικότητα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (2014;370:211-21), εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του από του στόματος συνδυασμού daclatascir και sofosbuvir σε ασθενείς με γονότυπο 1, 2 και 3. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν αρχικά 44 ασθενείς με γονότυπο 1 και 44 με γονοτύπους 2 και 3 και έλαβαν 60 mg daclatascir και 400 mg sofosbuvir άπαξ ημερησίως για 24 εβδομάδες με ή χωρίς ριμπαβιρίνη.

Η μελέτη συμπεριέλαβε ακόμη 123 ασθενείς με γονότυπο 1 που έλαβαν την ίδια αγωγή για 12 ή 24 εβδομάδες (81 ασθενείς χωρίς προηγούμενη θεραπεία και 41 ασθενείς με προηγούμενη αποτυχία σε σχήμα με boceprevir/telaprevir και ιντερφερόνη αντίστοιχα).

Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο ήταν η παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση στις 12 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας. Συνολικά, 211 ασθενείς έλαβαν θεραπεία. Από τους ασθενείς με γονότυπο 1, το 98% είχε παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση ανεξάρτητα από προηγούμενη θεραπεία.

Το 92% των ασθενών με γονότυπο 2 και το 89% με γονότυπο 3 εμφάνισε επίσης παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση. Υψηλά ποσοστά παρατεταμένης ιολογικής ανταπόκρισης παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με γονότυπο 1α και 1β (98% και 100% αντίστοιχα), πολυμορφισμούς CC και non-CC IL28B (93% και 98% αντίστοιχα), και σε αυτούς που έλαβαν ή δεν έλαβαν ριμπαβιρίνη (94% και 98% αντίστοιχα). Τα πιό συχνά ανεπιθύμητα συμβάματα ήταν κόπωση, πονοκέφαλος και ναυτία.

Συμπερασματικά, ο συνδυασμός daclatascir και sofosbuvir άπαξ ημερησίως εμφάνισε υψηλά ποσοστά παρατεταμένης ιολογικής ανταπόκρισης σε ασθενείς με γονοτύπους 1, 2 και 3. Το κρίσιμο ερώτημα με τις παραπάνω θεραπείες θα αποτελέσει η τιμή τους, η οποία θα καθορίσει το πόσο ευρέως προσβάσιμες θα είναι.

 

Εμμανουήλ Τσόχατζης, Ηπατολόγος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Εγγραφή στο Newsletter μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία Ιατρικά Νέα.

You have Successfully Subscribed!

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων