Σύνδρομα μετά γαστρεκτομή

205

Σύνδρομα μετά γαστρεκτομή

ΕΙΣΑΓΩΓΗ / ΟΡΙΣΜΟΣ: Οι διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων στο στόμαχο (γαστρεκτομές/βαγοτομές) για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους αποσκοπούν στη μείωση της έκκρισης HCL. Στις γαστρεκτομές BI/II αφαιρούνται τμήμα του σώματος του στομάχου και το άντρο με αποτέλεσμα την επαρκή αφαίρεση μάζας τοιχωματικών κυττάρων και επακόλουθη μείωση παραγωγής HCL. Κατά τη στελεχιαία βαγοτομή αναστέλλεται η κεφαλική φάση εκκρίσεως HCL επειδή πλέον το πνευμονογαστρικό δε διεγείρει τα G-κύτταρα σε έκκριση γαστρίνης. Επειδή τόσο στην εκλεκτική όσο και στη στελεχιαία βαγοτομή δημιουργείται γαστρική στάση οι επεμβάσεις αυτές πάντοτε συνοδεύονται από πυλωροπλαστική ή ΓΕΑ.
Πλέον (μετά την εισαγωγή των PPis) οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις εφαρμόζονται για τη θεραπεία των επιπλοκών του πεπτικού έλκους.
1) Sd DUMPING
Διακρίνεται σε πρώιμο και όψιμο Dumping :
Πρώιμο Dumping. Ταχεία κένωση στομάχου από υγρές τροφές →διέλευσή τους στη νήστιδα → έκκριση νερού και ηλεκτρολυτών από το βλεννογόνο της νήστιδας με σκοπό την ταχεία εξισορρόπηση της ενδοαυλικής ωσμωτικής πιέσεως → διάταση της νήστιδας και αιμοσυμπύκνωση → απελευθέρωση αγγειοκινητικών αμινών (σεροτονίνη, βραδυκινίνη, VIP) → περιφερική αγγειοδιαστολή.
Εκδηλώνεται κατά κανόνα ½ h μετά το γεύμα με έντονο επιγαστρικό άλγος, κωλικοειδή άλγη, ταχυκαρδία, εκτακτοσυστολές, εφίδρωση. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μετά την κατανάλωση γευμάτων πλούσια σε μικρού μοριακού βάρους υδατάνθρακες. Γενικά η συμπτωματολογία διαρκεί ≈ ½ h και υφίεται προοδευτικά.
Όψιμο Dumping. Tαχεία είσοδος υπερωσμωτικών υδατανθράκων στη νήστιδα → ταχεία απορρόφηση της γλυκόζης →υπερυκαιμία → έκκριση ινσουλίνης → αντιδραστική υπογλυκαιμία 2-3 h μετεγευματικά.
Διάγνωση του sd : δοκιμασία πρόκλησης με χορήγηση 150-200 ml D/W 35% και μέτρηση ΑΠ, HCT, Glu, σφύξεις / 15-30’ για 2-3 h.
2) Σύνδρομο διάροιας μετά από βαγοτομή
Συμβαίνει συνηθέστερα μετά από στελεχιαία βαγοτομή.
Οφείλεται στην ταχεία διέλευση του χυλού (γεύματος) από το λεπτό έντερο → πολύ αυξημένη ροή περιεχομένου στον τελικό ειλεό μετεγευματικά → ταχεία είσοδος ηλεκτρολυτών και υδατανθράκων που έχουν δυσαπορρόφηθεί από το λεπτό έντερο στο κόλον →υπέρβαση της ικανότητας του παχέος εντέρου για απορρόφηση → διάρροια.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετεγχειρητικά με την έναρξη της σίτισης του ασθενούς. Η πλειοψηφία αναπτύσσει ένα ήπιο αυτοπεριοριζόμενο διαρροικό σύνδρομο ενώ σε ποσοστό 20-30% αναπτύσσεται χρόνια επεισοδιακή διάρροια.
Σε όλους τους ασθενείς παρατηρείται ατελής πέψη και απορρόφηση της λακτόζης ανεξαρτήτως της φυσιολογικής δραστηριότητας της λακτάσης η οποία υπερκεράζεται από την ταχεία διέλευση του γάλακτος στη νήστιδα!
3) Σύνδρομο δυσαπορρόφησης μετά από γαστρεκτομή
– μετά από στελεχιαία βαγοτομή και BII αναστόμωση ένα μεγάλο μέρος του χυλού περνά στη νήστιδα χωρίς να αναμειχθεί με τις χολοπαγκρεατικές παθήσεις → ατελής πέψη υδατανθράκων και λίπους.
-γαστρεκτομή → γαστρική αχυλία → μη αναγωγή του τρισθενούς σιδήρου σε δισθενή ο οποίος απορροφείται καλύτερα από το λεπτο έντερο → σιδηροπενική αναιμία.
-γαστρεκτομή → χρόνια αλκαλική γαστρίτιδα → χρόνια λανθάνουσα απώλεια αίματος.
-γαστρεκτομή → φλεγμονώδεις πολύποδες στην αναστόμωση → χρόνια λανθάνουσα απώλεια αίματος.
-ανάπτυξη ατροφικής γαστρίτιδας → μη έκκριση ενδογενούς παράγοντα → έλλειψη Β12.
-υπερανάπτυξη μικροβίων → έλλειψη Β12.

 

Ιατρική ομάδα Gastrodiagnosis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Εγγραφή στο Newsletter μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία Ιατρικά Νέα.

You have Successfully Subscribed!

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων