Gastrodiagnosis.gr | Είναι η ιστοσελίδα των γαστρεντερολόγων αλλά και άλλων συναφών ειδικοτήτων.

Statins: Miku dhe jo armik për pacientin me kesh?

0 102

Statins themeluar në vetëdijen e shumë njerëzve si «kolesterolit pilulës», janë frenuesit e hepatike reductase HMG-CoA (3 Hydroxyl-3 Methyl Glutaryl CoA), një enzimë që luan një rol udhëheqës në procesin e prodhimit të kolesterolit endogjen. Janë droga përdorur gjerësisht për të kontrolluar «i keq» nivelet e LDL kolesterolit, ndërsa gjithashtu kanë efekte të tjera të dobishme për enët e gjakut, duke kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në reduktimin e rrezikut kardiovaskular.

Efektet anësore të statin përfshijnë mundësinë e efekteve toksike në mëlçi. Ata janë zakonisht të vogla në rritje të enzimave të mëlçisë (transaminazave) që të zgjidhë në mënyrë spontane pa kërkuar, në shumicën e rasteve, ndërprerja e barit. Por, çfarë nëse pacientët kanë nevojë për të marrë një statin është njëkohësisht një sëmundje të avancuar kronike të mëlçisë, sidomos cerozë? Kjo e fundit është faza e fundit e ndonjë infeksion kronik të mëlçisë, më shpesh nga hepatiti viral, çrregullime metabolike me akumulimit yndyrë mëlçisë dhe / ose përdorimit të pakujdesshëm të alkoolit. Fakti se frika e hepatotoxicity ka ndikuar negativisht statin përshkrimin e recetave te pacientët me cirrozë, edhe kur niveli shumë të lartë të kolesterolit bashkëjetojnë.

Provat e tanishme, megjithatë, përmbysur këtë supozim, duke treguar se statins jo vetëm nuk është e dëmshme, por tashmë mund të përfitojnë pacientët me cirrozë. Në një publikim të kohëve të fundit në revistën e ndikimit të lartë «Gastroenterology», hulumtuesit amerikanë studiuar efektet e marrjes së evolucionit statin afatgjatë të pacientëve me cirozë nga hepatiti C. Nga bazën e të dhënave kombëtare (Çështjeve Veteran Clinical Registry Case, 1996-2009) identifikuar 40 152 pacientëve me cirozë nga të cilat 2.802 janë duke marrë një statin (simvastatin 85%). U vu re se pacientët që marrin statin kishte një rrezik më të ulët të zhvillimit komplikime serioze dhe potencialisht fatale të kesh (të tilla si gjakderdhje nga varices esophageal ose kanceri hepatocelular), si dhe mundësinë të reduktuar të vdekjes apo nevojë për transplantim të mëlçisë.

Duket se prania e cirroza nuk duhet të dekurajohen nga marrja pacientët statin që kanë nevojë, sipas indikacioneve të tanishme.

Αφήστε μια απάντηση