Καρκίνος Παχέος Εντέρου | Επέκταση – Μετάσταση

0 796

1. Κατά συνέχεια ιστών.
Η ανάπτυξη του καρκίνου αρχίζει πάντοτε από τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Στη συνέχεια διηθείται ο υποβλεννογόνιος, ο μυϊκός χιτώνας και ο ορογόνος με το περικολικό λίπος. Διαδοχικά μπορεί να προσβληθούν γειτονικά όργανα και το κοιλιακό τοίχωμα.
Πρακτική όμως σημασία έχει και η επέκταση του καρκίνου που γίνεται κατά τον επιμήκη άξονα και μάλιστα η μικροσκοπική διήθηση του τοιχώματος όσον αφορά τη ριζικότητα της χειρουργικής επέμβασης. Η διήθηση αυτή επεκτείνεται περίπου 3 cm περιφερικά και 7 cm κεντρικά του όγκου, με το υποβλεννογόνιο λεμφικό δίκτυο.
2. Λεμφογενώς.
Αποτελεί τη συνηθέστερη οδό επέκτασης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όταν ο καρκίνος έχει διηθήσει μόνο το εντερικό τοίχωμα, το ποσοστό διήθησης των επιχώριων λεμφαδένων ανέρχεται σε 35-50%. Όταν όμως ξεπεράσει το τοίχωμα του εντέρου τότε η διήθηση των επιχώριων λεμφαδένων φτάνει το ποσοστό του 60-80%.
3. Αιματογενώς.
Μικροέμβολα καρκινικών κυττάρων μεθίστανται με το φλεβικό δίκτυο του μεσόκολου και ακολούθως με την πυλαία φλέβα στο ήπαρ. Επίσης δια των σπονδυλικών και των οσφυϊκών φλεβών δύνανται να προκληθούν μεταστάσεις στον πνεύμονα και στα οστά.
4. Με ενδοπεριτοναϊκή διασπορά.
Στην περίπτωση που ο καρκίνος διηθήσει τον ορογόνο χιτώνα του εντέρου είναι δυνατόν καρκινικά κύτταρα να αποπέσουν στην περιτοναϊκή κοιλότητα, να εμφυτευθούν στην ορθοκυστική ή ορθομητρική πτυχή του περιτοναίου, σκληρεία του Blumer ή σε προχωρημένα στάδια γενικευμένη καρκινωμάτωση πυέλου (frozen pelvis). Και τα δυο ψηλαφητικά ευρήματα κατά την δακτυλική εξέταση αποτελούν κακό προγνωστικό σημείο. Εμφύτευση των καρκινικών κυττάρων μπορεί να γίνει και στις ωοθήκες, σε ποσοστό 3-4%, (όγκος Κrukenberg).
5. Με ενδοαυλική διασπορά.
Δια του αυλού του εντέρου είναι δυνατόν να γίνουν εμφυτεύσεις καρκινικών κυττάρων σε κεντρικότερα ή περιφερικότερα τμήματα του παχέος εντέρου.
6. Με περινευρική διήθηση.
Επέκταση του νεοπλάσματος κατά μήκος του περινευρίου των νεύρων του μεσόκολου. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό τοπικής υποτροπής της νόσου και έχει κακή πρόγνωση.

Αφήστε μια απάντηση