Ultimate magazine theme for WordPress.

9 λόγοι για να μην αγνοείτε τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ

0 269

1. Το πρόβλημα της Καούρας

Για τους περισσότερους Έλληνες η καούρα αποτελεί απλώς ένα περιστασιακό πρόβλημα.

Όμως ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πάσχει από μια χρόνια μορφή καούρας γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), της οποίας τα συμπτώματα εάν παραμείνουν αθεράπευτα μπορεί να οδηγήσουν σε μια ποικιλία από επιπλοκές στην υγεία.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά παρατεταμένη καούρα (δύο φορές την εβδομάδα σε τακτική βάση), δείτε το γιατρό σας.

 

 

 

2. Οισοφαγίτιδα

Στη ΓΟΠΝ, τα τρόφιμα, το γαστρικό οξύ και τα πεπτικά υγρά ρέουν πίσω στον οισοφάγο, ο σωλήνας που συνδέει το λαιμό στο στομάχι. Με την πάροδο του χρόνου προκαλείται ερεθισμός και οίδημα, γνωστή ως οισοφαγίτιδα.

«Αν ο οισοφάγος εκτεθεί ακόμα και για λίγες μόνο εβδομάδες στην επίδραση του οξέος, μπορεί να αναπτύξετε φλεγμονή του βλεννογόνου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία επώδυνων διαβρώσεων στον οισοφάγο, γνωστή ως »διαβρωτική οισοφαγίτιδα».

 

 

 

 

3. Στενώσεις Οισοφάγου

 

Αν η οισοφαγίτιδα παραμείνει για πολύ καιρό, μπορεί να αναπτυχθεί ουλώδης ιστός ο οποίος μπορεί να περιορίσει το εύρος του αυλού (στένωση) του οισοφάγου. Οι στενώσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκαταποσία και οδυνοφαγία.

Μεγάλα κομμάτια των τροφών μπορεί να κολλήσουν και ίσως να απαιτηθεί ενδοσκόπηση για την άρση τους. Μπορεί επίσης να υπάρξει κίνδυνος πνιγμονής και απώλεια σωματικού βάρους λόγω της στένωσης.

Οι στενώσεις αντιμετωπίζονται συνήθως με διαστολές του οισοφάγου. Επίσης μπορεί να χρειαστεί χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (PPIs) ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση των στενώσεων.

 

 

4. Φωνητικά προβλήματα

Το κύριο σύμπτωμα της ΓΟΠΝ είναι η καούρα, αλλά δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς αυτό το σύμπτωμα. Μπορεί να έχουν άλλα, πιο δύσκολα στη διάγνωση συμπτώματα.

Αυτές οι περιπτώσεις καλούνται ως  σιωπηλή παλινδρόμηση. «Ο ασθενής μπορεί να μην έχει καούρα, αλλά μπορεί να έχει μια ποικιλία από άλλα συμπτώματα που συμβαίνουν έξω από τον οισοφάγο, όπως βραχνάδα, αλλαγή φωνής, πονόλαιμος, ή χρόνιο βήχα. Έχουν την αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό τους. »

 

 

 

5. Αναπνευστικά προβλήματα

Η ΓΟΠΝ μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα ή την πνευμονία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν εισπνέονται  μετά από αναγωγή. Ακόμη και όταν δεν προϋπάρχουν πνευμονολογικά προβλήματα η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.

Η θεραπεία μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Η θεραπεία της ΓΟΠΝ με φάρμακα όπως οι PPIs μπορεί πραγματικά να αυξήσουν τον κίνδυνο πνευμονίας, σύμφωνα με πολλές μελέτες. (Μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη βακτηριδίων ή να καταστείλουν το αντανακλαστικό του βήχα ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πνευμόνων).

 

 

6. Φθορά των δοντιών

Όταν το οξύ του στομάχου και τα πεπτικά υγρά παλινδρομούν μέχρι τον οισοφάγο και στο στόμα, μπορεί να προκαλέσουν μια ξινή γεύση και αν αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά, μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα στα δόντια.Οι άνθρωποι με οδοντικές διαβρώσεις που προκαλούνται από όξινη παλινδρόμηση, συχνά αγνοούν τη ζημία μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, το 40% των ασθενών με ΓΟΠΝ είχε σημαντική φθορά των δοντιών, σε σύγκριση με μόνο το 10% όσων δεν είχαν παλινδρόμηση.

7. Έλκη Οισοφάγου

Το οξύ του στομάχου που παλινδρομεί εντός του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει πληγές ή έλκη. (Τα Έλκη του οισοφάγου είναι διαφορετικά από ό, τι τα έλκη του στομάχου τα οποία συνήθως οφείλονται σε βακτήρια.) Άτομα με έλκη μπορεί να εμφανίσουν αιμοπτύσεις ή μερικές φορές αίμα στα κόπρανα (μέλαινα).

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε τέτοια συμπτώματα.

 

 

 

 

8. Οισοφάγος Barrett

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία για πολλά χρόνια, η συνεχής παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές αλλαγές στα κύτταρα, μια κατάσταση γνωστή ως οισοφάγος Barrett. Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά ο γιατρός μπορεί να τη διαγνώσει με την ενδοσκόπηση.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων με οισοφάγο Barrett θα αναπτύξουν τελικά καρκίνο του οισοφάγου ο οποίος είναι συχνά θανατηφόρος.

«Αν έχετε καούρα περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εάν έχετε συμπτώματα που επιδεινώνονται ή έχετε αναπτύξει νέα που δεν είχατε πριν, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γαστρεντερολόγο σας.

 

 

 

9. Καρκίνος του Οισοφάγου

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, χωρίς θεραπεία η ΓΟΠΝ (και ο οισοφάγος Barrett μεταγενέστερα) μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου. Το 2010, 16.640 νέες περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ.

 Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, δυσκολία στην κατάποση, γαστρεντερική αιμορραγία.

 «Συμβαίνει μετά από αρκετές δεκαετίες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και συμπτωμάτων που οφείλονται σε αυτήν. Συναντάται σπανιότερα σε μικρότερες ηλικίες. «Αλλά αν είστε άνω των 50 ετών και είχατε καούρα για πολλά χρόνια και ξαφνικά χάνετε βάρος για παράδειγμα ή έχετε δυσκολία στην κατάποση, είναι σίγουρα κάτι το οποίο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση«.

Πέρα από τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν εξαιτίας της νόσου, έχει φανεί από μελέτες πως η ΓΟΠΝ διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην ποιότητα ζωής του ασθενούς έτσι ώστε σε μερικές περιπτώσεις να είναι χαμηλότερη ακόμη και από την ποιότητα ζωής ασθενών που πάσχουν απο καρκίνο.

Αφήστε μια απάντηση