Ultimate magazine theme for WordPress.

Αιμορροΐδες – Εξωτερικές – Εσωτερικές | θεραπεία

0 2.423

Αίτια αιμορροΐδων

Τα αίτια των αιμορροΐδων (αιμορροΐδοπάθειας) είναι κυρίως η χρόνια δυσκοιλιότητα, η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη κλπ. Συχνά εμφανίζεται αιμορροΐδοπάθεια κατά την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία, χωρίς να έχουν υπάρξει συμπτώματα στο παρελθόν.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες εσωτερικές - εξωτερικές

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες στην πραγματικότητα δεν είναι αιμορροΐδες, αλλά μια ξαφνικά εμφανιζόμενη θρόμβωση στην εξωτερική περιοχή του πρωκτού που καλύπτεται από δέρμα. Για το λόγο αυτό ο σωστός όρος της πάθησης είναι «περιπρωκτική θρόμβωση». Σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχουν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές αιμορροΐδες. Δυστυχώς η σύγχυση μιας περιπρωκτικής θρόμβωσης με τις αιμορροΐδες είναι συχνή. Για το λόγο αυτό η σωστή διάγνωση θα πρέπει να τίθεται απο εξειδικευμένο χειρουργό. Η περιπρωκτική θρόμβωση οφείλεται συνήθως σε οξεία δυσκοιλιότητα. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες πρέπει να θεραπεύονται άμεσα με μικροεπέμβαση, με αφαίρεση δηλαδή του θρόμβου υπό τοπική αναισθησία, ώστε να μην επεκταθεί ο θρόμβος στις εσωτερικές αιμορροΐδες, κάτι που ίσως να απαιτήσει στην πορεία πιο ριζική επέμβαση.

Κατηγορίες και συμπτώματα αιμορροΐδων

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες ή απλώς αιμορροΐδες (οι κανονικές δηλαδή αιμορροΐδες) καλύπτονται από βλεννογόνο, μπορεί όμως να προβάλλουν (προεξέχουν) και προς τα έξω. Ανάλογα με το μέγεθός τους διακρίνονται σε:

  • Αιμορροΐδες 1ου βαθμού: δεν προβάλλουν προς τα έξω
  • Αιμορροΐδες 2ου βαθμού: προβάλλουν προς τα έξω κατά την αφόδευση και ανατάσσονται (ξαναμπαίνουν μέσα στον πρωκτικό σωλήνα) από μόνες τους
  • Αιμορροΐδες 3ου βαθμού: προβάλλουν προς τα έξω κατά την αφόδευση και ανατάσσονται μόνο με το χέρι
  • Αιμορροΐδες 4ου βαθμού: προβάλλουν προς τα έξω μονίμως και δεν ανατάσσονται ούτε με το χέρι.

Οι αιμορροΐδες είναι συνήθως τρείς. Σε περίπτωση που προβάλλουν και οι τρεις, τότε «μιλούμε» για πρόπτωση πρωκτού (όχι πρόπτωση ορθού, ολόκληρου δηλαδή του τοιχώματος του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου).

Όσο προχωρά κανείς στην άνω κλίμακα, τα συμπτώματα εντείνονται. Τα κυριότερα συμπτώματα των «αιμορροΐδων» είναι πόνος στην περιοχή του πρωκτού, καύσος (τσούξιμο), κνησμός (φαγούρα), αιμορραγία, τοπική διόγκωση, έκκριση βλέννας, αίσθηση ξένου σώματος στην περιοχή κλπ. . Να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συγχέονται συχνά με συμπτώματα άλλων παθήσεων της περιοχής του πρωκτού (π.χ. ραγάδα), οπότε καθίσταται σαφές ότι η σωστή διάγνωση είναι σημαντική για τον προγραμματισμό της ανάλογης θεραπείας. Συνεπώς απαιτείται εμπειρία και προσοχή κατά την εξέταση του ασθενούς από ειδικό.

Σημαντική επιπλοκή των αιμορροΐδων ανεξαρτήτως σταδίου είναι η θρόμβωση τους, που εμφανίζεται ως ξαφνική επώδυνη διόγκωση. Η θρόμβωση αιμορροΐδας (που συνδυάζεται συχνά με στραγγαλισμό των αιμορροΐδων) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της θρόμβωσης στις υπόλοιπες αιμορροΐδες, αλλά και λόγω του κινδύνου δημιουργίας λοίμωξης στο ήπαρ.

Θεραπεία αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού αντιμετωπίζονται συνήθως συντηρητικά (μη επεμβατικά), ενώ του 3ου και 4ου βαθμού θεραπεύονται συνήθως χειρουργικά.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • ρύθμιση διατροφής (άφθονες φυτικές ίνες και υγρά) για αποφυγή δυσκοιλιότητας, σε ορισμένες περιπτώσεις επιπρόσθετη λήψη προσωρινά φαρμάκων που «μαλακώνουν» τα κόπρανα αλλά δεν αποτελούν καθαρτικά
  • «καθαρισμό» της περιοχής με νερό και σαπούνι και αποφυγή χρήσης χαρτιού
  • παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις αλοιφές

Επεμβάσεις αιμορροΐδων:

Οι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις / τεχνικές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι σήμερα διεθνώς οι εξής:

  • Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan – Morgan, ριζική δηλαδή αφαίρεση των αιμορροΐδων. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται πλέον με τη χρήση ειδικού εργαλείου: Laser (λέιζερ) ή ηλεκτροδιαθερμία ή εργαλείο υπερήχων στοχεύοντας σε λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά (κατά το δυνατόν ανώδυνη επέμβαση αιμορροΐδων).
  • Αιμορροϊδεκτομή – Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo. Κατά την ανώδυνη αυτή μέθοδο ουσιαστικά δεν αφαιρούνται οι αιμορροΐδες, αλλά με ειδικό εργαλείο αφαιρείται κυκλικά ένα τμήμα του βλεννογόνου πάνω από τις αιμορροΐδες. Το αποτέλεσμα είναι η διακοπή της αιμάτωσης των αιμορροΐδων (κάτι που οδηγεί σε σταδιακή συρρίκνωσή τους λόγω της μικρότερης πλέον ποσότητας αίματος που εισέρχεται στις αιμορροΐδες), αλλά και η ανόρθωσή τους («λιφτινγκ» της περιοχής των αιμορροΐδων). Η τεχνική αυτή είναι ανώδυνη, διότι δεν αφήνει ανοιχτά τραύματα.

aimo2

  • Μέθοδος THD ή HAL. Κατά την ανώδυνη αυτή τεχνική χρησιμοποείται ένα ειδικό εργαλείο που εκπέμπει υπερήχους. Οι υπέρηχοι εντοπίζουν τις αρτηρίες που αιματώνουν τις αιμορροΐδες. Στη συνέχεια οι αρτηρίες αυτές συγκλείονται με ραφές (απολίνωση). Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή συρρίκνωση των αιμορροΐδων μετά το χειρουργείο, λόγω της μικρότερης ποσότητας αίματος που καταλήγει πλέον στις αιμορροΐδες. Η μέθοδος αυτή είναι ανώδυνη, διότι επίσης δεν αφήνει ανοιχτές πληγές μετά την επέμβαση.

Προχωρώντας από την 1η προς την 3η μέθοδο ελαττώνεται ο πόνος μετά την επέμβαση, αλλά και η ριζικότητα της μεθόδου. Το ποσοστό επίσης των επιπλοκών και στις 3 μεθόδους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, εφόσον η επέμβαση εκτελείται απο εξειδικευμένο χειρουργό. Επίσης, δεν υφίσταται κίνδυνος ακράτειας μετά την επέμβαση, καθότι και στις 3 αυτές τεχνικές δεν παρεμβαίνει ο χειρουργός στο σφιγκτήρα. Όσον αφορά την επιλογή της μεθόδου να αναφέρουμε ότι η καλύτερη μέθοδος δεν είναι μία. Αναλόγως με το μέγεθος των αιμορροΐδων, την εντόπιση τους (κυκλικά ή τοπικά) ή την ύπαρξη επιπλοκής των αιμορροΐδων (π.χ. θρόμβωσης) εφαρμόζεται ως καλύτερη η μία από τις τρείς αυτές μεθόδους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πρωκτολόγοι χειρουργοί θα πρέπει να γνωρίζουν καλά όλες τις μεθόδους και να εξατομικεύουν τη χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων, στοχεύοντας στην οριστική και όχι μόνο πρόσκαιρη λύση του προβλήματος. Όλες επίσης οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται υπο σύντομη γενική αναισθησία ή επισκληρίδια αναισθησία. Το εξιτήριο πραγματοποιείται συνήθως λίγες ώρες μετά την εγχείρηση αιμορροΐδων.

Αφήστε μια απάντηση