Ultimate magazine theme for WordPress.

Αντιμετωπίστε εγκαίρως την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

0 120

Τα τρία είδη της ασθένειας και οι ενδεικνυόμενες θεραπείες.

Η καούρα ψηλά στο στομάχι, που αισθανόμαστε σαν κόμπο κοντά στην καρδιά και σαν υγρό όπως το λάδι, αλλά με ξινή γεύση, που ανεβαίνει στο στόμα είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει την καθημερινότητα περισσότερων από δύο εκατομμύρια Ελλήνων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως δεν είναι το δυσάρεστο αίσθημα και ο πόνος που διαρκεί από μερικές ώρες έως ολόκληρη την ημέρα. Είναι η φλεγμονή που δημιουργείται, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε καρκίνο.

Το φυσιολογικό είναι κάτι που τρώμε να κατεβαίνει μέσω του οισοφάγου στο στομάχι και εκεί, όπου υπάρχουν πολύ όξινα υγρά, να αρχίχει η διαδικασία της πέψης. Μάλιστα, ο οισοφάγος έχει έναν σφιγκτήρα για να αποτρέπει την αντίστροφη ροή υγρών, δηλαδή από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Στις περιπτώσεις όμως που δημιουργείται η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ), υγρά από το στομάχι φεύγουν προς τα πάνω και καίνε τα τοιχώματα του οισοφάγου. Μπορούν μάλιστα να ανεβαίνουν τόσο ψηλά, ώστε να αισθανόμαστε ότι καίγεται ακόμη και ο λαιμός μας.

Αυτό συμβαίνει διότι ο οισοφάγος δεν είναι προστατευμένος με ειδικά τοιχώματα ώστε να μην τον καίνε τα υγρά. Αυτή είναι και η αιτία που αισθανόμαστε το κάψιμο, διότι καταστρέφονται κύτταρα από υγιή όργανα, δηλαδή αντιμετωπίζουμε ένα εσωτερικό έγκαυμα.

Οσο τα υγρά συνεχίζουν να ανεβαίνουν με κάθε γεύμα τόσο πιο έντονα γίνονται τα συμπτώματα. Με το πέρασμα του χρόνου παρουσιάζεται χρόνιος βήχας, σε κάποιες περιπτώσεις βρογχικό άσθμα, ενώ ο πόνος στο στήθος κάποιες φορές είναι τόσο έντονος όσο και αυτός του εμφράγματος.

Εάν η κατάσταση συνεχιστεί για αρκετό καιρό, τότε πιθανότατα ο οισοφάγος θα παρουσιάσει φλεγμονή και έλκη (τρύπες). Εντούτοις, πολλές φορές τα συμπτώματα δεν προκαλούν διάβρωση του οισοφάγου. «Πολλοί ασθενείς έχουν τυπικά συμπτώματα της παλινδρόμησης, όπως είναι η καούρα στο στήθος, αλλά ακόμη και με γαστροσκόπηση δεν φαίνονται οι αλλοιώσεις στον οισοφάγο» εξηγεί ο Βινσένζο Σαβαρίνο, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας.

Οπως διευκρινίζει, υπάρχουν τρία είδη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης:

* Η κλασική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί οισοφαγίτιδα (φλεγμονή), στενώσεις και οισοφάγο Barrett’s (προκαρκινική αλλοίωση που ίσως εξελιχθεί σε καρκίνο).

* Αυτή στην οποία εμφανίζονται αλλοιώσεις και σε άλλα γειτονικά στον οισοφάγο όργανα, όπως στον λάρυγγα, στους πνεύμονες και στην καρδιά.

* Και αυτή που απλώς μας ενοχλεί, αλλά δεν προκαλεί επικίνδυνες αλλοιώσεις στον οισοφάγο ή σε άλλα όργανα.

Μάλιστα, η τελευταία υπολογίζεται ότι αφορά περίπου το 50% των περιστατικών, σύμφωνα με τον δρα Σαβαρίνο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γίνεται διάγνωση από ειδικό, ώστε όχι μόνο να μην παίρνουμε λάθος φάρμακα, αλλά να αντιμετωπίζουμε σωστά τη ρίζα του προβλήματος.

Η θεραπεία που χρησιμοποιείται σε πρώτη φάση είναι φαρμακευτική αγωγή για 8 εβδομάδες. Τα φάρμακα αποτελούν την κύρια θεραπεία της ΓΟΠ και μειώνουν ή σταματούν την έκκριση γαστρικού υγρού, με αποτέλεσμα τα περισσότερα συμπτώματα και οι βλάβες που προκαλούνται από το οξύ (οισοφαγίτιδα, οισοφάγος Barrett’s) να βελτιώνονται ή να εξαφανίζονται στο 85% περίπου των ασθενών.

Εάν υπάρχει δυσλειτουργία στον σφιγκτήρα του οισοφάγου, η κατάσταση δεν διορθώνεται με φάρμακα και η ΓΟΠ δεν σταματά, απλώς η οξύτητα του γαστρικού περιεχομένου μειώνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική θεραπεία για τη δημιουργία μιας «βαλβίδας» στη θέση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, που θα αποτρέπει πλήρως και μόνιμα τη ΓΟΠ.

Σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις και σε ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα οισοφάγου ή συμπτώματα δυσκαταποσίας (δεν μπορούν να καταπιούν εύκολα) γίνεται πιο μεγάλη επέμβαση που ονομάζεται μερική θολοπλαστική.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Αφήστε μια απάντηση