Ultimate magazine theme for WordPress.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

0 1.173

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

1. Πώς εκδηλώνεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Πρόκειται για νόσημα που αφορά τον οισοφάγο, και συγκεκριμένα το σημείο στο οποίο
ενώνεται με το στομάχι. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) εκδηλώνεται με «όξινες
ερυγές», δηλαδή ρεψίματα με αίσθημα επιστροφής όξινου περιεχόμενου του στομάχου, αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο και πόνο στη βάση του, που αντανακλάται στην πλάτη.
Το κύριο χαρακτηριστικό των παραπάνω συμπτωμάτων είναι ότι παρουσιάζονται χρονικά
λίγο μετά τα γεύματα και συνήθως κατά την ανάπαυση. Αυτό κυρίως διαφοροποιεί τον πόνο που προκαλεί κάποιο καρδιακό πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται συνήθως κατά την προσπάθεια ή το έντονο stress, από τον πόνο της Γ.Ο.Π., αν και σε αρκετές περιπτώσεις η διάκριση μεταξύ των δύο δεν είναι εύκολη ακόμη και για έμπειρους γιατρούς, απαιτώντας πιο ειδικό έλεγχο.

2. Έχει σημασία τι τρώμε;

Σε γενικές γραμμές, οι μηχανισμοί που προκαλούν την Γ.Ο.Π. δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένοι, αν και στην πλειονότητα των περιστατικών η ασθένεια φαίνεται να σχετίζεται με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Συνεπώς, έχει σημασία όχι μόνο το είδος των τροφών, αλλά και η ποιότητα και η συχνότητα των γευμάτων μας. Έτσι, οι κατά τα άλλα θρεπτικότατοι χυμοί εσπεριδοειδών φρούτων ενδέχεται να προκαλέσουν άμεση εκδήλωση των συμπτωμάτων, όπως επίσης το (ωφέλιμο για την καρδιά) κόκκινο κρασί λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνες. Άλλοι βλαπτικοί παράγοντες είναι τα μεγάλα και με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά γεύματα και η γρήγορη κατάκλιση ή το σκύψιμο λίγη ώρα μετά τη λήψη της τροφής.

3. Γιατί η Γ.Ο.Π. παρουσιάζεται συχνότερα στα υπέρβαρα άτομα;

Διότι ο συνδυασμός περιττού βάρους και πολλής βαριάς τροφής αυξάνει υπέρμετρα την ενδοκοιλιακή πίεση, «ευνοώντας» την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου προς
τον οισοφάγο. Τα υπέρβαρα άτομα συνήθως καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά με
αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση Γ.Ο.Π.

4. Τι προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε;

Εφόσον παρουσιάζονται συμπτώματα της νόσου, θα πρέπει να αποφεύγουμε κάποια είδη
τροφών (π.χ. τροφές με υψηλά λιπαρά, τηγανητά φαγητά, σοκολάτα, καφέ, τσάι, μπαχαρικά, αεριούχα ποτά, αλκοόλ, ξινούς χυμούς φρούτων, σιροπιαστά γλυκά, είδη σφολιάτας κ.ά.) ειδικά κατά τις βραδινές ώρες. Επιπλέον θα πρέπει να τρώμε αργά και να μην ξαπλώνουμε στο κρεβάτι πριν περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες από το φαγητό. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγουμε τα σφιχτά ρούχα, την ανύψωση βάρους και την κατάχρηση φαρμάκων (ειδικά
αντιφλεγμονωδών), ενώ, αν είμαστε υπέρβαροι, η απώλεια σωματικού βάρους ενδεχομένως να βοηθήσει σημαντικά.

5. Τι να προσέξουμε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι, αν έχουμε Γ.Ο.Π.;

Επειδή τα γιορτινά τραπέζια πραγματοποιούνται συνήθως αργά το βράδυ, πρέπει να περιορίζουμε την ποσότητα στο πιάτο μας και να αποφεύγουμε την ανάμιξη πολλών διαφορετικών φαγητών και τις πολύ λιπαρές σάλτσες που συνήθως συνοδεύουν τα εδέσματα. Λίγο ξηρό λευκό κρασί μπορεί να συνοδεύσει το φαγητό μας, όχι όμως και ποτά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή αεριούχα ποτά.
Θα ήταν επίσης καλό να αποφύγουμε τα γλυκά που προσφέρονται στο τέλος κάθε γεύματος,
και να αφήσουμε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες από το γεύμα πριν πάμε για ύπνο. Αν, ακολουθούμε συνταγογραφημένη αγωγή για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από τον ιατρό μας, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε την καθημερινή μας θεραπεία.

Του Ιατρού Εργασίας Γιάννη Πολυχρονάκη

Αφήστε μια απάντηση