Η νέα μέθοδος που θα κάνει πιο εύκολη την κολονοσκόπηση

558
  • Μια νέα μέθοδος με αυτόνομη ρομποτική κάψουλα θα διευκολύνει την κολονοσκόπηση
  • Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν έως το τέλος του 2018

Μια νέα μέθοδο κολονοσκόπησης που θα διευκολύνει το έργο των γαστρεντερολόγων και θα κάνει πιο αποδεκτή την εξέταση από το ευρύ κοινό ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κιθ Ομπστάιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί.

Πρόκειται για την πρώτη αυτόνομη ρομποτική κάψουλα για κολονοσκοπήσεις εντέρου, με μήκος 18 χιλιοστών που εισάγεται πρωκτικά και διαθέτει κάμερα, ενώ μπορεί να πραγματοποιεί με επιτυχία «μανούβρες» ακριβείας μέσα στο έντερο.

Η κάψουλα μπορεί, εκτός από διάγνωση, να εκτελέσει τις τυπικές λειτουργίες του κλασικού ενδοσκοπίου, όπως αφαίρεση πολύποδα ή ιστού για βιοψία.

Η κίνησή της καθοδηγείται από έναν εξωτερικό μαγνήτη, ο οποίος είναι προσαρτημένος πάνω σε ένα εξωτερικό ρομποτικό βραχίονα, που κινείται πάνω από το σώμα του ασθενούς, χωρίς να αγγίζει το δέρμα του. Η κίνηση του ρομποτικού βραχίονα ελέγχει μαγνητικά την εσωτερική κάψουλα, ώστε αυτή να κινείται μέσα στο έντερο.

Προς το παρόν η κάψουλα έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε χοίρους, ενώ οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν έως το τέλος του 2018. Στο μεταξύ, οι ερευνητές θα βελτιώσουν τους αλγόριθμους που ελέγχουν το ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος, με τη σειρά του, καθοδηγεί μαγνητικά την κάψουλα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη νέα μέθοδο στη μεγαλύτερη διεθνή γαστρεντερολογική εκδήλωση (Digestive Disease Week) στο Σικάγο, ενώ θα ακολουθήσει επιστημονική δημοσίευση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα σχόλια είναι κλειστά.