Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά το ήπαρ

0 938

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταστρέψει κάποιος το συκώτι του είναι το οινόπνευμα», λέει χαρακτηριστικά η κα Αραβαντινού. «Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί στη διεθνή βιβλιογραφία, υπάρχουν και άλλοι δραστικοί τρόποι για να «επιτύχει» κάποιος το ίδιο αποτέλεσμα».

Η παχυσαρκία βλάπτει το συκώτι μας, επειδή το λίπος – εκτός από το υπόλοιπο σώμα – αποθηκεύεται και στα κύτταρα του ήπατος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική, φλεγμονώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Οι μεσήλικες και οι διαβητικοί βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για να αναπτύξουν NAFLD. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να υποστρέψουν μερικώς τη νόσο.

Τα πολλά σάκχαρα είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία των δοντιών, αλλά δεν είναι τόσο γνωστό ότι είναι επίσης, επιβλαβή και για την υγεία του ήπατος. Αυτό συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο όργανο χρησιμοποιεί έναν τύπο σακχάρου, τη φρουκτόζη, για τη σύνθεση του λίπους. Μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης και σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη προκαλούν συσσώρευση λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως η ζάχαρη μπορεί να έχει στο ήπαρ ανάλογη βλαπτική επίδραση με το αλκοόλ ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επομένως πολλά γλυκά και αναψυκτικά απαγορεύονται εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το συκώτι μας υγιές.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται στα αυγά, στο γάλα, στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και περισσότερο σε εκείνα που έχουν χρώμα κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο. Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν, επίσης, βιταμίνη Α καθώς λέγεται, χωρίς να είναι τεκμηριωμένο, ότι βοηθά στη βελτίωση της όρασης, την ενδυνάμωση των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μεγάλες δόσεις, η βιταμίνη Α είναι τοξική για το ήπαρ. Η ασφαλής δόση καθορίζεται κάθε φορά από το θεράποντα γιατρό.

To όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ενισχυτικό της γεύσης σε πολλές επεξεργασμένες τροφές από τα πατατάκια έως τα διάφορα ροφήματα διαίτης. Μπορεί να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων ως υδρολυμένη φυτική πρωτείνη, εκχύλισμα μαγιάς ή εκχύλισμα σόγιας. Μερικές μελέτες σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι το συστατικό αυτό μπορεί να κάνει το ήπαρ λιπώδες ή ακόμα να προκαλέσει φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD) ακόμα και νεοπλασία του ήπατος. Αν το όξινο γλουταμινικό νάτριο έχει τις ίδιες επιδράσεις σε ανθρώπους, βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα.

Η κάμφορα προέρχεται από ένα φυτό που φύεται κυρίως στην Ασία. Τα φύλλα του περιέχουν μια χημική ουσία (τερπενοϊδές) που μειώνει τα οιδήματα και διατηρεί το δέρμα υγιές. Το βρίσκουμε σε αλοιφές με αντιβηχική και αποσυμφορητική για το βλεννογόνο της μύτης δράση. Μαζί με την κάμφορα περιέχονται, όμως, και χημικές ουσίες επιβλαβείς για το ήπαρ. Για το λόγο αυτό, δε θα πρέπει να γίνεται συνεχής χρήση πρoϊόντων που περιέχουν κάμφορα για περισσότερο από 10 ημέρες ή για περισσότερο από 6 εβδομάδες συνολικά κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Πολλά αντικαταθλιπτικά ή κάποια αντιφλεγμονώδη ακόμα και η Παρακεταμόλη, σε μεγάλη δόση και για μακρό χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι λαμβάνουν και άλλα φάρμακα συγχρόνως, όπως για παράδειγμα, στατίνες.

Διάφορα συμπληρώματα διατροφής, φυτικής προέλευσης έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνα για το συκώτι. Ένα επικίνδυνο συστατικό αποτελεί το kava kava, ένα φυτό το οποίο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και βοηθά στη χαλάρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του ήπατος, προκαλώντας ηπατίτιδα και ηπατική ανεπάρκεια. Μερικές χώρες έχουν περιορίσει ακόμα και απαγορεύσει τη χρήση του αλλά εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στις Η.Π.Α.

Προσοχή στο τατουάζ ή στο piercing, τα οποία είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι σωστά αποστειρωμένα διότι σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό της ηπατίτιδας C εκτοξεύεται στα ύψη.

Ρούλα Σκουρογιάννη

http://www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση