Κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

139

Τα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Μάλιστα, ο κίνδυνος εμμένει και στην ενήλικη ζωή, και είναι αυξημένος ειδικά για τους καρκίνους του γαστρεντερολογικού συστήματος, υποστηρίζουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Ολα Ολεν του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη.

«Η έκταση και η διάρκεια της χρόνιας φλεγμονής ενδεχομένως να είναι ο μηχανισμός που πυροδοτεί την αύξηση του κίνδυνου εκδήλωσης καρκίνου», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Οι επιστήμονες συνέκριναν 9.600 ασθενείς στην Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πριν την ηλικία των 18 ετών με ομάδα σχεδόν 93.000 ατόμων χωρίς τη νόσο.

Ο κίνδυνος καρκίνου έως την ηλικία των 30 ετών ήταν 3,3 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα/έτη, μεταξύ των πασχόντων από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συγκριτικά με 1,5/1.000 άτομα/έτη στην ομάδα ελέγχου.

Ο κίνδυνος αυξανόταν τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου και παρέμενε υψηλός για πέντε χρόνια μετά, ειδικά για καρκίνους στο παχύ, λεπτό έντερο και το ήπαρ.

Η χρόνια ηπατική νόσος, η χρόνια κολίτιδα και το οικογενειακό ιστορικό πρώιμου καρκίνου ήταν παράγοντες κινδύνου για οποιονδήποτε καρκίνο στα άτομα με χρόνια φλεγμονώδη νόσο σε παιδική ηλικία.

«Η εκδήλωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε παιδική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου γενικώς και ειδικότερα γαστρεντερολογικού, τόσο σε παιδική ηλικία όσο και μετέπειτα. Αλλά οι οικογένειες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι γενικότερα η συχνότητα του καρκίνου είναι χαμηλή στην παιδική ηλικία», σημειώνει η Δρ Σούζαν Χατφλες, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς στη Βαλτιμόρη.

ΠΗΓΗ: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.