ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

0 1.030

ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ / ΕΙΣΑΓΩΓΗ :  Ο μετεωρισμος αποτελεί λειτουργική διαταραχή που εκδηλώνεται με υποκειμενικό αίσθημα κοιλιακής διάτασης, που αποδίδεται σε αυξημένη ποσότητα αέρα.
Συνήθως ο μετεωρισμος υφίεται κατά τη νύκτα και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε ορισμένους ασθενείς συνυπάρχει μικρή αύξηση της περιμέτρου της κοιλίας.
Ο μετεωρισμος μπορεί να συνδυάζεται με αυξημένη συχνότητα ερυγών ή και αυξημένη αποβολή αερίων από το παχύ έντερο.
Πολλοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί πιθανόν ενέχονται στην ανάπτυξη του μετεωρισμού : διέγερση μηχανουποδοχέων του τοιχώματος του εντέρου από συλλογή αέρα, κατακράτηση υγρών, υπεραιμία και οίδημα των σπλάγχνων, δυστονία των μυών των κοιλιακών τοιχωμάτων, μεταβολή της χλωρίδας του εντέρου.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΕΡΙΩΝ :
Ο πεπτικός σωλήνας φυσιολογικά σε κατάσταση νηστείας όσο και μετεγευματικά περιέχει < 200 ml αέρα.
Στο στόμαχο δεν παράγονται αέρια. Ο αέρας που υπάρχει στον αεροθάλαμο του στομάχου προέρχεται από την κατάποση ατμοσφαιρικού αέρα κατά τη λήψη γεύματος ή ροφημάτων. Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει ≈78% Ν2 που απορροφάται ελάχιστα από το στόμαχο και 22% Ο2 που διαχέται ταχύτατα από το γαστρικό βλεννογόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του αέρα που περιέχεται στο στόμαχο αποβάλλεται με τις ερυγές και ένα μικρό μέρος περνά στο 12δάκτυλο και το λεπτό έντερο.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες το λεπτό έντερο περιέχει ελάχιστη ποσότητα αέρα, ο οποίος προέρχεται από την κατάποση ατμοσφαιρικού αέρα και την τοπική παραγωγή CO2. Στο 12δάκτυλο εισέρχονται από το στόμαχο ιόντα υδρογόνου που αντιδρούν με τα διττανθρακικά που προέρχονται από τος παγκρεατικές παθήσεις. Το CO2 που παράγεται ( H2 + HCO3 → CO2 + H2O ) απορροφείται ταχύτατα από το βλεννογόνο του 12δακτύλου, ώστε ελάχιστες ποσότητες να παραμείνουν στον αυλό του λεπτού εντέρου.
Το παχύ έντερο είναι ο μόνος τόπος σημαντικής παραγωγής αερίων, που προέρχονται από το μεταβολισμό (ζύμωση) των υδατανθράκων που δυσαπορροφήθηκαν από την εντερική χλωρίδα. Τα αέρια που παράγονται είναι : CO2, H2, CH4 τα οποία διαχέονται ταχύτατα μέσω του πλούσιου αγγειακού δικτύου του εντερικού βλεννογόνου, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται με τον εκπνεόμενο αέρα. Ο ρυθμός παραγωγής των αερίων αυτών εξαρτάται από τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας και το είδος της διατροφής. Επειδή το περιεχόμενο του παχέος εντέρου έχει χαμηλή μερική πίεση σε Ν2 και Ο2 συγκριτικά με το αίμα τα αέρια αυτά διαχέονται από το αίμα προς τον εντερικό αυλό. Αποτέλεσμα της αμφίδρομης διάχυσης των αερίων μεταξύ αίματος και εντερικού αυλού είναι το παχύ έντερο να περιέχει τελικά Ν2, Ο2, H2, CO2 και CH4.
Η διακύμανση του ημερήσιου όγκου αερίων είναι ευρεία : 500-1500 ml / 24 h και το ίδιο ισχύει για το ρυθμό αποβολής αερίων : 10-25 αποβολές / 24 h.
Tα αέρια που παράγονται από το παχύ έντερο είναι άοσμα με εξαίρεση το μεθάνιο (CH4).
Η αυξημένη αποβολή αερίων σπάνια οφείλεται σε οργανικό νόσημα και μπορεί να οδηγήσει σε μετεωρισμο.
ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΥ :
i. IBS
ii. Λειτουργική δυσπεψία
iii. Δυσαπορρόφηση υδατανθράκων
iv. Ψυχογενής αεροφαγία
v. Λήψη φαρμάκων ( λακτουλόζη , ακαρμπόζη , μαννιτόλη , χολεστυραμίνη )
vi. Οργανικά αίτια ( βαγοτομή/γαστρεκτομή , διαβητική γαστροπάρεση , σύνδρομο δυσαπορρόφησης , θολοπλαστική στομάχου , σύνδρομο ατελούς εντερικής ψευδοαπόφραξης )
vii. ΧΑΠ / ΚΑ
viii. Διαιτητικά αίτια ( φυτική δίαιτα , άμυλο , ατελώς απορροφούμενοι υδατάνθρακες –σορβιτόλη/φρουκτόζη- , αεριούχα ποτά , μάσηση μαστίχας ).
ANTIMETΩΠΙΣΗ :
– ↑ σωματικής δραστηριότητας
– δίαιτα πτωχή σε υπόλλειμμα
– προβιοτικά
– μετοχλοπραμίδη , σισαπρίδη , νεοστιγμίνη
– γλυκαγόνη μείωση εντερικής
– αντιχολινεργικά κινητικότητας
– τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά , SSRIS

 

 

Ιατρική ομάδα Gastrodiagnosis.gr

Αφήστε μια απάντηση