Παχύ έντερο, ορθό και πρωκτός.

0 751

Το παχύ έντερο αποτελεί το τελευταίο τμήμα του πεπτικού μας συστήματος και έχει δύο κύριες λειτουργίες.

 

Απορροφά το νερό και το αλάτι από το κοπρανώδες περιεχόμενο πριν αυτό αποβληθεί μέσω του πρωκτού από το σώμα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι από τη στιγμή που το κοπρανώδες περιεχόμενο εισέρχεται στο παχύ έντερο ήδη το 90% του νερού έχει απορροφηθεί από το λεπτό έντερο.

Ομως και η απορρόφηση του εναπομείναντος 10% του νερού είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση του σώματος.

Αν διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ έκκρισης και απορρόφησης νερού τότε μπορεί να υπάρξει: είτε οίδημα από κατακράτηση υγρών, είτε αφυδάτωση στην αντίθετη περίπτωση.
Ακόμη είναι απαραίτητη η απορρόφηση του νερού για να σχηματιστούν τα κόπρανα και να αποφευχθούν οι διάρροιες.

Το παχύ έντερο δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Το παχύ έντερο χρησιμοποιεί τα βακτήρια τα οποία κατοικούν στο εσωτερικό του για να διασπάσει διάφορες ουσίες των τροφίμων οι οποίες έχουν περάσει από το λεπτό έντερο στο παχύ και δεν έχουν απορροφηθεί.

Οι ουσίες αυτές αποτελούνται κυρίως από μορφές αμύλου, δύσπεπτες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Τα βακτηρίδια που πραναφέραμε, έχουν την τάση να διασπούν μερικές από αυτές τις ουσίες για την δική τους επιβίωση με αποτέλεσμα να παράγονται τοξικά απόβλητα, τα οποία εν μέρει χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα πού επενδύουν το εσωτερικό του παχέος έντερου.

Η ζύμωση που προκαλείται από τα βακτήρια έχει επίσης ως αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων οπως το μεθάνιο, το υδρογόνο κ.α και βοηθά στην ανακατανομή των χολικών οξέων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα εντερικά αέρια προέρχονται κυρίως από την κατάποση του αέρα και ότι μόνο το 20% αποτελείται από μεθάνιο και υδρογόνο που όπως είπαμε παράγονται με την ζύμωση.

Ανατομικά το παχύ έντερο ξεκινά από μια περιοχή που ονομάζεται τυφλό έντερο συνεχίζει με το ανιόν κόλον και το εγκάρσιο, το κατιόν, το σιγμοειδές, το ορθό και το τελικό τμήμα που είναι ο πρωκτός.

Συνολικά το παχύ έντερο έχει μήκος περίπου 1.5 μέτρο και η διάμετρος του αυλού του κυμαίνεται μεταξύ 5 με 6 εκατοστά (μεγαλύτερη διάμετρο στο τυφλό – ανιόν με προοδευτική μείωση της διαμέτρου στο αριστερό έντερο). Το PH στο παχύ έντερο κυμαίνεται μεταξύ 5.5 και 7 (ελαφρώς όξινο προς ουδέτερο).

Αφήστε μια απάντηση