Προσυμπτωματικός έλεγχος σε συγγενείς ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου

0 650

Η κολονοσκόπηση αποτελεί την συνιστώμενη εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου σε συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, εντούτοις λίγες μελέτες έχουν την έχουν συγκρίνει με εναλλακτικές στρατηγικές.

Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη που διενεργήθηκε στην Ισπανία και δημοσιεύτηκε στο  Gastroenterology (2014;147:1021-30), συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητα της κολονοσκόπησης έναντι επαναλαμβανομένων ανοσοχημικών τεστ κοπράνων για τη διάγνωση προχωρημένης νεοπλασίας (προχωρημένο αδένωμα ή καρκίνος παχέος εντέρου) σε συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Συνολικά τυχαιοποιήθηκαν 1918 πρώτου βαθμού συγγενείς σε προσυμπτωματικό έλεγχο είτε με μια κολοσκόπηση είτε με ετήσια ανοσοχημικά τεστ κοπράνων για τρία χρόνια. Τα ανοσοχημικά τεστ κοπράνων μπορούσαν να ανιχνεύσουν >10μg αιμοσφαιρίνης/g κοπράνων.

Στην ανάλυση κατά πρόθεση ελέγχου, προχωρημένη νεοπλασία ανιχνεύτηκε σε 33 (4.2%) και 44 (5.6%) άτομα στις ομάδες ανοσοχημικών τέστ και κολονοσκόπησης αντίστοιχα (OR 1.41, 95%CI 0.88-2.26, P=NS).

Στην ανάλυση κατά πρωτόκολλο ελέγχου, προχωρημένη νεοπλασία ανιχνεύτηκε σε 28 (3.9%) και 43 (5.8%) άτομα στις ομάδες ανοσοχημικών τέστ και κολονοσκόπησης αντίστοιχα (OR=1.56, 95% CI 0.95-2.56, P=NS).

Τα ανοσοιστοχημικά τεστ κοπράνων δεν διέγνωσαν 16/41 προχωρημένα αδενώματα, αλλά διέγνωσαν όλα τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συμπερασματικά, ο επαναλαμβανόμενος προσυμπτωματικός έλεγχος σε πρώτου βαθμού συγγενείς ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου διέγνωσε όλα τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με την κολονοσκόπηση.

Η στρατηγική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθυσμούς με ελλιπή συμμόρφωση σε έλεγχο με κολονοσκόπηση.

Εμμανουήλ Τσόχατζης, Ηπατολόγος

Αφήστε μια απάντηση