Ultimate magazine theme for WordPress.

Σύνδρομο Eυερέθιστου Eντέρου

958

Το ΣΕΕ επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι γυναίκες και είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση στα τέλη της εφηβείας τους και στις αρχές της 4ης δεκαετίας τους.

Το ΣΕΕ είναι μια μίξη από δυσφορία ή πόνο στην κοιλιά και προβλήματα με τις συνήθειες του εντέρου: καθώς οι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο επισκέπτονται περισσότερο ή λιγότερο συχνά από το φυσιολογικό τη τουαλέτα (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) και έχουν αλλαγές στο σχήμα των κοπράνων (λεπτά, σκληρά ή μαλακά και διαρροικά).

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν είναι απειλητικό για τη ζωή και δεν οδηγεί σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Αλλά το ΣΕΕ μπορεί να είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που αλλάζει τις συνήθειες της ζωή σας.

Τα άτομα με ΣΕΕ μπορεί να χάνουν ώρες εργασίας ή το σχολείο συχνότερα και ενδέχεται να αισθάνονται λιγότερο ικανά να συμμετάσχουν σε καθημερινές δραστηριότητες.

Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τη δουλειά τους: μετατόπιση της εργασίας τους στο σπίτι, αλλαγή ωρών εργασίας ή ακόμα και να μην δουλεύουν καθόλου.

1. Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου εντέρου;

Τα άτομα με ΣΕΕ παρουσιάζουν συμπτώματα όπως:
• Διάρροια (συχνά περιγράφονται ως βίαια επεισόδια διάρροιας)
• Δυσκοιλιότητα
• Δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια
• Πόνοι στην κοιλιά ή κράμπες, συνήθως στο κάτω μισό της κοιλιάς, που χειροτερεύουν μετά τα γεύματα και βελτιώνονται μετά την κένωση
• Πολλά αέρια ή φούσκωμα
• Πιο σκληρά ή μαλακά κόπρανα από το κανονικό (σφαιρικά ή κόπρανα που μοιάζουν με επίπεδες κορδέλες)
• Μια κοιλιά που προεξέχει

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης δυσουρικά συμπτώματα ή σεξουαλικά προβλήματα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι της κατάστασης.

Υπάρχει ΣΕΕ με Δυσκοιλιότητα (IBS-C) και ΣΕΕ με Διάρροια (IBS-D). Μερικοί άνθρωποι έχουν μεικτό τύπο δυσκοιλιότητας και διάρροιας (IBS-M).

Άλλοι άνθρωποι δεν εντάσσονται εύκολα σε αυτές τις κατηγορίες, και αποκαλούνται ως μη συμβατοί ΣΕΕ ή IBS-U.

2. Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;

Ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν τα συμπτώματα ΣΕΕ, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την πάθηση.

Μελέτες υποδηλώνουν ότι το παχύ έντερο παρουσιάζει υπερευαισθησία, προκαλώντας υπερβολική διέγερση. Αντί για αργές, ρυθμικές μυϊκές κινήσεις, οι μύες του εντέρου συσπώνται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Μερικοί πιστεύουν ότι το ΣΕΕ προκαλείται όταν οι μύες των εντέρων δεν συστέλονται φυσιολογικά, γεγονός που επηρεάζει τη προώθηση των κοπράνων. Αλλά μελέτες που έχουν γίνει δεν φαίνονται να το υποστηρίζουν.

Μια άλλη θεωρία ενοχοποιεί χημικές ουσίες που παράγονται από το σώμα, όπως η σεροτονίνη και η γαστρίνη οι οποίες ελέγχουν τα νευρικά σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος.

Άλλοι ερευνητές μελετούν για να δουν αν ορισμένα βακτήρια στα έντερα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση.

Επειδή το ΣΕΕ συμβαίνει στις γυναίκες πολύ συχνότερα από τους άνδρες, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ορμόνες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δεν το επιβεβαιώνουν.

3. Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;

Δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις που να μπορούν να διαγνώσουν το ΣΕΕ.

Ο γιατρός σας θα διαπιστώσει εάν τα συμπτώματά σας ταιριάζουν με τον ορισμό του ΣΕΕ και ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε ορισμένες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις όπως:

• Τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, όπως δυσανεξία στη λακτόζη και κακές διατροφικές συνήθειες
• Φάρμακα (π.χ σίδηρος, αντιόξινα κ.α)
• Κάποια λοίμωξη
• Παγκρεατικές παθήσεις (Το πάγκρεας δεν απελευθερώνει αρκετά ένζυμα για να γίνει η σωστή πέψη ή διάσπαση των τροφίμων)
• Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μερικές από τις παρακάτω εξετάσεις για να αποφασίσει εάν έχετε IBS:

• Εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση για να αναζητήσει σημάδια απόφραξης ή φλεγμονής στο παχύ έντερο
• Γαστροσκόπηση αν έχετε καούρα ή δυσπεψία
• Ακτινογραφίες
• Εξετάσεις αίματος για ανίχνευση αναιμίας (πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια), προβλήματα θυρεοειδούς και σημάδια λοίμωξης
• Εξετάσεις κοπράνων για να δει αν υπάρχει αίμα ή λοιμώξεις
• Εξετάσεις δυσανεξίας στη λακτόζη, δυσανεξία γλουτένης ή κοιλιοκάκη

4. Πώς θεραπεύεται το ΣΕΕ;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορούν να λάβουν θεραπεία, αλλά καμία θεραπεία δεν λειτουργεί το ίδιο για όλους.

Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να συνεργαστείτε για να βρείτε το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τροφίμων, φαρμάκων, η παρουσία αερίων ή κοπράνων και το συναισθηματικό στρες.

Θα χρειαστεί να μάθετε τι σας το προκαλεί. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και να παίρνετε ορισμένα φάρμακα.

Διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Συνήθως, με μερικές βασικές αλλαγές στη διατροφή και στις καθημερινές σας συνήθειες, το ΣΕΕ θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη μείωση των συμπτωμάτων:
• Αποφύγετε την καφεΐνη (σε καφέ, τσάγια και σόδες).
• Προσθέστε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας με τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και καρύδια.
• Πίνετε τουλάχιστον τρία έως τέσσερα ποτήρια νερό ανά ημέρα.
• Μην καπνίζετε.
• Μάθετε να χαλαρώνετε είτε με περισσότερη άσκηση είτε με τη μείωση του στρες στη ζωή σας.
• Περιορίστε τη ποσότητα του γάλακτος ή του τυριού που τρώτε.
• Να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά αντί για μεγάλα γεύματα.
• Καταγράψτε τα τρόφιμα που τρώτε, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε ποιες τροφές σας προξενούν περιόδους ΣΕΕ.

Τα κοινά τρόφιμα που το «ενεργοποιούν» είναι οι κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα κρεμμύδια, το κόκκινο κρασί, το σιτάρι και το αγελαδινό γάλα.

Αν έχετε ανάγκη από ασβέστιο μπορείτε να δοκιμάσετε να το λαμβάνετε από άλλα τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα χόρτα, τα φρούτα, το γιαούρτι, τις σαρδέλες, τον σολομό με κόκαλο, χυμό πορτοκαλιού εμπλουτισμένο με ασβέστιο και ψωμιά ή τα συμπληρώματα ασβεστίου.

Φάρμακα

Οι ακόλουθοι τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του IBS:

Τα σπασμολυτικά μπορούν να ελέγξουν τους σπασμούς των μυών του παχέος εντέρου, αλλά οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το αν αυτά τα φάρμακα βοηθούν.

Έχουν επίσης παρενέργειες, όπως το να σας κάνει να νιώσετε υπνηλία και δυσκοιλιότητα, κάτι που τα καθιστά μια κακή επιλογή για μερικούς ανθρώπους.

Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως το Imodium, μπορεί να βοηθήσουν στην διάρροια.

Τα καθαρτικά μπορούν να δώσουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Διογκωτικά μέσα, όπως το psyllium, το πίτυρο σίτου και οι ίνες αραβοσίτου, βοηθούν στην επιβράδυνση της κυκλοφορίας των τροφίμων μέσω του πεπτικού συστήματος και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε μερικούς ανθρώπους.

Το Linaclotide (Linzess) είναι μια κάψουλα που παίρνετε μία φορά την ημέρα με άδειο στομάχι, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το πρώτο γεύμα της ημέρας. Βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας βοηθώντας τις κινήσεις του εντέρου να συμβαίνουν συχνότερα. Δεν ενδείκνυται για άτομα κάτω των 17 ετών. Η πιο συχνή παρενέργεια αυτού του φαρμάκου είναι η διάρροια.

Η λιπιπροστόνη (Amitiza) μπορεί να θεραπεύσει το ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα στις γυναίκες όταν άλλες θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει.

Οι μελέτες δεν έχουν δείξει πλήρως ότι λειτουργεί καλά στους άνδρες. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και πόνο στην κοιλιά.

Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν, λιποθυμία, πρήξιμο των χεριών και των ποδιών, δύσπνοια και αίσθημα παλμών της καρδιάς.

 

GASTRODIAGNOSIS.GR

Τα σχόλια είναι κλειστά.